Pierwszy raz robiłam królika. Przygotowywanie dla innych osób dań z mięsem jeszcze daję rade zrobić, ale króliki należą do tej grupy zwierząt, które traktuje jak zwierzęta domowe i wyjątkowo trudno jest mi z nich coś upichcić.
No cóż. Królik znalazł się w lodówce moich rodziców gdy przyjechałam ich odwiedzić. Polecenie – “Ewela, przygotuj coś z królika, bo ja nie mam pomysłu na niego” stanowiło dla mnie wyzwanie
Królik w śmietanie stary przepis.
Pamiętam jak przez mgłę prosty przepis na królika w śmietanie, z warzywami. Pod ręką nie było ani pora, selera ani pietruszki, ale była cebula i marchew (słodziutka i naturalna z ogródka mojej cioci :)) i to musiało mi wystarczyć.
Na dodatek znalazłam dwa mega rarytasy – kurki i prawdziwki. Z takiego czegoś musiał wyjść Królik, że palce lizać!
Królik w śmietanie – przepis
Produkty na królika w śmietanie:
- 2 łyżki masła
- olej
- 4 szklanki gotowego bulionu (ja mam zawsze Maminy rosół zamknięty w słoikach, można użyć też kostki rosołowej wg przepisu na opakowaniu)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- szklanka kurek
- 10 prawdziwków
- 200ml śmietany 18%
- kilka łyżek mąki do obtoczenia mięsa
- przyprawy – sól, pieprz, świeży tymianek
Królik w śmietanie przepis:
Kawałki królika myjemy, kroimy na kilka większych kawałków. Osuszamy, trzeba doprawić solą by zmiękł. Nalewamy do garnka zimnej wody i wkładamy na 10 min kawałki królika.
Po tym czasie wyjmujemy mięso królika je i osuszamy. Obtaczamy w mące (nadmiar należy strząchnąć) i obsmażamy go na maśle do złotego koloru.
Gotujemy 3 szklanki bulionu i dodajemy do niego upieczone mięso królika, należy ponownie doprawić solą.
Na patelni po króliku dolewamy olej i smażymy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, czosnek oraz kurki i podgrzybki (umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki) po 4 minutach dodajemy pokrojone w talarki marchewki.
Smażymy 5-7min i dolewamy pozostałą szklankę bulionu. Wlewamy warzywa z bulionem do bulionu z mięsem. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godz.
Po godzinie odlewamy kilka łyżek bulionu z garnka do miski i mieszamy go ze śmietaną. Dodajemy do reszty bulionu i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Taki królik w śmietanie z marchewką, kurkami i podgrzybkami najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
W całym mieszkaniu unosi się piękny zapach bulionu, prawdziwków i kurek.
Mięso jest niesamowicie białe, rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że dzieci się tym tak zajadają!
Najlepiej podawać go z całymi ziemniakami… SMACZNEGO!
Historia królika w sosie śmietanowym
Królik w śmietanie jest od dawna popularnym daniem, sięgającym czasów rzymskich. Przyrządza się go z duszonego mięsa królika gotowanego w kremowym sosie, zwykle aromatyzowanym czosnkiem, cebulą i ziołami.
Przystawka lub danie główne
Danie to było często podawane jako przystawka lub danie główne na ucztach w okresie renesansu.
Popularny we Francji i Wielkiej brytanii
W okresie XVII i XVIII wieku, królik w śmietanie był popularnym daniem serwowanym we francuskich i brytyjskich domach. We Francji klasyczna wersja tego przepisu to Lapin à la Crème, natomiast Anglicy nazywają go Rabbit Fricassee lub Rabbit Stew.
Popularne danie restauracyjne
W dzisiejszych czasach królik w śmietanie jest częstym daniem restauracyjnym. Może być podawany z różne boki, takie jak ziemniaki, marchewki i grzyby.
Jest również popularny w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, gdzie często podawany jest z bogatym sosem.
Ponadczasowy klasyk
Bez względu na sposób przygotowania, królik w śmietanie pozostaje ponadczasowym klasykiem, który nadal jest ceniony przez miłośników jedzenia na całym świecie. Jego pyszny smakprosty sposób przygotowania i różnorodność dodatków sprawiają, że jest to ulubiony posiłek wielu osób. Ciesz się tym klasycznym daniem już dziś!
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścicielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Zdjęcie zaczerpnięte z: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/krolik-w-sosie-smietanowym
Dzięki za dzielenie się tą wiedzą.
Uważam, że temat jest wart uwagi. Zapraszam do klikania w link