To już będzie taka mini tradycja, że w niedzielę postaram się dodać post kulinarny.
Oto jest i kolejny. Voila! Tym razem przepis na maślane ciasteczka. Szybko, tanio, smacznie i prosto
proste ciasteczka maślane |
Przepis:
1/2 kg pszennej mąki
20 dag prawdziwego masła
3/4 szklanka cukru
duża szczypta soli
3 żółtka
kilka kropli aromatu śmietankowego
(i/lub) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ciasteczka maślane |
ciasteczka maślane |
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę, sól, cukier, aromat i/lub ekstrakt waniliowy, kroimy masło na drobną kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy dosyć szybko rękoma, by składniki połączyły się, i taką kulę ciasta wkładamy na 20 min do lodówki (jeśli mamy czas, to może być dłużej).
Wyjmujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do ok 180st.
Rozwałkowujemy część ciasta na stolnicy lub specjalnej macie na grubość ok 1/2 cm, podsypując mąką. Użyć do wykrajania wzorków specjalnej formy (ja użyłam Wiltona) lub np. szklanki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12-20, min na kolor lekko złoty lub ciemnozłoty (w zależności od preferencji stopnia wypieczenia). Większość smakują bardziej jasne ciastka ja wolę przypieczone
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, do kawy lub mleka.
Bon apetit kochani! :]
ciasteczka maślane możemy przechowywać w słoju (cookie jar) przez tydzień… jeśli mamy taką silną wolę |
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Zupełnie nie rozumiem, jak można się z tym nie zgodzić? Zobaczcie
Dla tych, którzy nie wiedzieli albo wiedzieli za mało – sensowna dawka wiedzy