Pudding z tapioki po raz pierwszy spróbowałam w kawiarni Secret Life Caffe na Żoliborzu i przez długi czas marzyło mi się, żeby raz jeszcze zjeść coś równie dobrego ale we własnym wydaniu.
Z tego marzenia zrodził się pomysł na przygotowanie banalnie prostego deseru – puddingu z tapioki.
Tapiokę możecie dostać w sklepach ze zdrową żywnością, w kuchniach świata (takie sklepy znajdują się w dużych centrach handlowych) lub na allegro.
pudding z tapioki |
tapioka z wiśniami |
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego po 250ml
ok 1/3 szklanki tapioki
ok 3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Na wierzch – dowolnie – mus z mango, dżem truskawkowy, przetarte maliny, wiśnie w zalewie…
Przygotowanie:
Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem kokosowym i odstawiamy na ok godzinę. Po godzinie dodajemy cukier, wydrążone ziarnka z wanilii (lub ekstrakt waniliowy) i gotować na małym ogniu przez ok 15 minut (białe ziarnka tapioki mają się zrobić przezroczyste, a całość ma nieco zgęstnieć).
Odstawiamy na 5 minut i przekładamy tapiokę do mniejszych szklanek / słoików / filiżanek do ok połowy wysokości. Czekamy aż ostygnie i nakładamy wybrane przez nas owoce – najlepiej mus lub dżem. Ja dodałam wiśnie w zalewie. Całość przygotowuje się prosto, a smakuje wyśmienicie.
pudding z tapioki |
pudding z tapioki |
pudding z tapioki – jak podać |
pudding z tapioki |
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Dzięki Tobie wiem, że zawsze jest nadzieja.
Nie mogę się doczekać, aż pokażesz kolejne treści.