Tort czekoladowo – czekoladowy to klasyczny deser, który od wielu wieków cieszy się uznaniem ludzi na całym świecie. Jest słodki, ale nie za słodki, a jego tekstura jest zarówno gładka, jak i wilgotna. I oczywiście, smakuje niesamowicie! Niezależnie od tego, czy wolisz białe czy ciemne ciasto czekoladowe, istnieje nieskończona ilość wariantów do wyboru. Możesz zrobić ciasto od podstaw lub kupić gotowe, a także dodać swoje ulubione nadzienia, takie jak orzechy, owoce, kremowy lukier serowy lub sos karmelowy. Tort czekoladowy jest zawsze hitem na przyjęciach urodzinowych i innych uroczystościach! Spróbuj zrobić go dzisiaj i zobacz, o co tyle hałasu. Smacznego!
Tort czekoladowo – czekoladowy
Lubicie takie czekoladowe torciki?
Dolna część:– 150 g masła
– 150 g ciemnej czekolady
– 5 dużych jajek
– 1 łyżka kakao
– 175 g cukru
Górna część:– 100 g masła
– 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
– 3 duże jajka
– 2 łyżeczki kakao
– 115 g cukru
– 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Pieczemy w piekarniku w 180st, tortownica 21-23cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.
Mus przygotowujemy podobnie do spodu – w garnku z grubym dnem doprowadzamy masło do wrzenia, zestawiamy z palnika, wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy żółtka z kakao, dodajemy masę z ostudzoną czekoladą.
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
To jest właśnie to, czego potrzebuję do rozwoju.
To jest dokładnie to, czego potrzebuję teraz.