Jak zwykle szybkie, jak zwykle zdrowe, tanie i bardzo smaczne. Rozpływają się w ustach. A do tego są zrobione ( moim wypadku) z warzyw wprost z ogrodu rolnika + świeża kolendra z mojego balkonu
Nie jestem wielbicielką cukinii ale w tej wersji bardzo mi posmakowała. Miałam przygotować ją z pietruszką, ale była noc i urwałam nie te zioło co chciałam, a wyszło świetne i orzeźwiające połączenie, właśnie za sprawą kolendry.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 duża lub 2 małe marchewki
1 jajko
2 łyżki mleka
30g mąki pszennej (może być 1:2 żytniej)
sól, pieprz
świeże liście kolendry lub pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: Warzywa – cukinie i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pieprz oraz ewentualnie przyprawę do ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, a następnie powoli ciągle mieszając wlewamy mleko. Mieszamy to z warzywami.
Powstałą masę wkładamy łyżką na rozgrzany wcześniej olej rzepakowy i smażymy z każdej ze stron ok 3 minuty. Szybko, smacznie, kolorowo
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi stąd.
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi stąd.
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Ten artykuł jest jak strzałka w dziesiątkę.
Nietuzinkowe podejście do tematu. Sprawdźcie, zapraszam