Szybkie ciasto z morelami to doskonały deser, który można przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy ubić jajko z cukrem i dodać mąkę oraz odrobinę oleju.
Można do niego dodać brzoskwinie, maliny, śliwki, czereśnie, wiśnie lub rabarbar… Przepis pochodzi z Kuchni Agaty
Potrzebne produkty:
120g cukru
100g masła
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
brązowy cukier do posypania
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj po 1 jajku ciągle ucierając i ekstrakt waniliowy.
Dodaj do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wysmarowanej wcześniej masłem małej lub średniej formy do tarty, wyłóż pokrojone, umyte i wysuszone owoce. Możesz posypać je brązowym cukrem. Piecz ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st (lub do czasu uzyskania złocistej barwy ciasta).
Podawaj z sosem waniliowym lub konfiturą
Ciasto z morelami jest nie tylko smaczne, ale także szybkie w wykonaniu – wystarczy ubić jajko z cukrem, dodać mąkę i odrobinę oleju oraz połączyć z morelami. Gotowe ciasto można ozdobić posypkami lub rodzynkami do smaku, aby uzyskać idealny efekt końcowy.
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Trafnie napisane, dlatego warto się zapoznać
To jest właśnie to, czego potrzebuję do rozwoju.