Dlaczego warto włączyć syrop z pigwy do swojej diety?

syrop z pigwy

Pigwa to owoc, który ma niezwykle korzystne właściwości prozdrowotne. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tych owoców oraz pozytywnych aspektów regularnego spożywania syropu z pigwy.

Syrop z pigwy na przeziębienie

Picie syropu z pigwy polecane jest przede wszystkim podczas trwania różnych infekcji, na przykład przeziębienia lub grypy. W owocach pigwy można znaleźć sporą zawartość witaminy C, która może skracać czas trwania infekcji układu oddechowego. Dodatkowo pigwa jest również bogata w witaminy z grupy B, które także mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Syrop z pigwy warto spożywać także profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. Dzięki temu możliwe będzie zapobieganie pojawianiu się nowych infekcji.

 

Syrop z pigwy na układ pokarmowy

Syrop z pigwy ma również pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego człowieka. Dlatego doskonale sprawdzi się u wszystkich osób, które zmagają się z różnymi problemami ze strony tego układu. Syrop z pigwy może być skutecznym lekiem na niestrawność. Zmniejsza również niekorzystne objawy wynikające z refluksu i zgagi. Pigwa polecana jest przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych żołądka i jelit. Działanie owoców pigwy ma także pozytywny wpływ na przemianę materii, ponieważ wspomaga trawienie. Dlatego syrop z tych owoców z powodzeniem może być stosowany przez osoby na dietach odchudzających, które pragną zrzucić nadmierne kilogramy.

syrop z pigwy

Syrop z pigwy na oczyszczanie

Wśród głównych właściwości syropu z pigwy można wskazać także działanie oczyszczające, które jest niezwykle skuteczne. Jest to możliwe dzięki sporej zawartości pektyn w tych owocach. Pektyny po połączeniu z wodą pęcznieją i dzięki temu usuwają z organizmu człowieka wszelkie toksyny oraz metale ciężkie. Pektyny z uwagi na swoje korzystne właściwości sycą na długo. Są również korzystne dla osób zmagających się z cukrzycą oraz mający problemy z gospodarką węglowodanową, ponieważ zmniejszają stężenie cukru we krwi. Warto stosować syrop z pigwy jako dodatek do posiłków, ale także pić go pomiędzy posiłkami.

 

Właściwości przeciwutleniające

Syrop z pigwy ma niezwykle korzystne właściwości prozdrowotne, wśród których można wyszczególnić działanie przeciwutleniające. Jest to możliwe dzięki dużej ilości fenoli roślinnych w tych owocach. Właściwości antyoksydacyjne soku z pigwy sprawiają, że może on zapobiegać występowaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Skutecznie hamuje także procesy starzenia się organizmu. Podczas wyboru soków i syropów z pigwy warto stawiać na produkty o wysokich parametrach jakościowych. Naturalny sok z pigwy można znaleźć w ofercie ecoandfit.pl.

 

Zapobieganie chorobom

Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym regularne spożywanie syropu z pigwy umożliwia zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. W obecnych czasach, gdy choroby cywilizacyjne występują coraz częściej, profilaktyka ma bardzo duże znaczenie. Przede wszystkim syrop z pigwy w pozytywny sposób wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a także obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Owoce pigwy regulują także stężenie cukru we krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu drugiego.

3 thoughts on “Dlaczego warto włączyć syrop z pigwy do swojej diety?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *