Dzisiejsza propozycja obiadowa może być traktowana jako bardzo sycąca sałatka na obiad, podwieczorek lub kolacje. Jest bombą witaminową. Wszystkie składniki można łatwo zastąpić na to, co akurat mamy w lodówce albo najbliższym sklepie. Polecam ją, bo stanowi idealny posiłek dla dbających o zróżnicowaną dietę i unikających prostych węglowodanów.
Smaczne i Zdrowe Dania Smażony Łosoś na Jesień?
Połączenie łososia ze szpinakiem jest idealnym połączeniem smaków. Łosoś jest delikatny, a szpinak nadaje tej potrawie cudownego zielonego koloru. Pieczona w folii lub na patelni, ta mieszanka składa się na doskonały obiad serwowany z ryżem lub ziemniaczkami.
Jakie potrzebujemy składniki:
– opakowanie szpinaku baby lub świeżego– łosoś świeży w dzwonkach lub w filecie– garść pomidorków koktajlowych (może być 1 zwykły)– ogórek– kiełki (ja dodałam mieszankę kiełków i kiełki słonecznika)– opakowanie amarantusa (opcjonalnie – do kupienia np w sklepach Społem czy Rossmanie)– czerwona cebula (może być biała)– dowolna sałata (opcjonalnie, by urozmaicić szpinak)– papryka żółta (opcjonalnie)– starty seler naciowy i marchewka (opcjonalnie)– szczypiorek (opcjonalnie)– sól, pieprz, koperek, cytryna/limonkaSos:– cytryna– limonka (opcjonalnie)– ocet winny– ocet balsamiczny (opcjonalnie)– sól, pieprzPierzynka – opcjonalnie:– serek śmietankowy typu Almette– chrzan
Przygotowanie:
Z łososia odcinamy skórę, skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem, solą oraz suszonym koperkiem (ja mam własny zasuszony, ale może być ze sklepu). Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będzie biały.
Na talerz wykładamy umyty szpinak (i ewentualnie inną sałatę – może być rzymska,endywia, roszpunka czy rukola), dokładamy pokrojoną w mniejsze plastry paprykę, cebulę, szczypior, pokrojonego w plastry ogórka i pomidorki koktajlowe, na tartce możemy zetrzeć kawałek marchwi i seler naciowy, możemy posypać całość amarantusem.
Na koniec wykładamy upieczonego łososia, posypujemy kiełkami, polewamy sosem. Do smaku możemy skropić sałatkę większą ilością soku z limonki.
P.S. Ja przygotowałam jeszcze tzw. pierzynkę, bo pomyślałam, że bardzo mi kiedyś smakował łosoś z sosem chrzanowym, więc dużą łyżkę serka do smarowania kanapek połączyłam ze świeżo startym chrzanem – Wy możecie dodać z łyżką chrzanu ze słoiczka. Mieszamy to, kładziemy na sałatkę i na to dopiero kładziemy łososia.
Jest pysznie, szybko i bardzo zdrowo!
Bon apetit!
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.