Świeżo palona kawa jest dla wielu osób symbolem codziennej przyjemności. Bogaty, aromatyczny zapach i głęboki smak sprawiają, że sięgamy po nią z przyjemnością również w celach pobudzających. Oprócz tego, picie tego napoju może przynosić liczne korzyści zdrowotne. Niezależnie od tego, czy do zaparzenia wykorzystujesz french press, czy kawiarkę, możesz cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami.
Prozdrowotne składniki kawy
Świeżo paloną kawę pijemy głównie dla pobudzenia, natomiast kofeina to jeden z wielu składników znajdujących się w ziarnach kawowca. Znajduje się w niej ponad tysiąc zróżnicowanych związków wykazujących działanie biologiczne i w większości pozytywnie wpływające na nasz organizm. Do najważniejszych należą związki polifenolowe, takie jak kwas chlorogenowy czy flawonole. Substancje te wywierają korzystny efekt na układ sercowo naczyniowy, a także zmniejszają ryzyko chorób serca, nadciśnienia tętniczego czy choroby wieńcowej.
Kawa świeżo palona w niewielkim stopniu posiada także niektóre witaminy i minerały, takie jak witamina B3, niacyna, magnez, cynk czy potas. Okazuje się więc, że poranny napój z french pressu może stanowić nie tylko element przyjemności, ale także w małym stopniu dostarcza kluczowych składników odżywczych.
Wykazano także, ze świeżo palony napój poprawia metabolizm glukozy i tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Co więcej, eksperci donoszą, że regularne jej spożywanie może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
French press- wydobądź z kawy jak najwięcej
Do popularnych metod parzenia kawy zaliczamy french press. Urządzenie to umożliwia przygotowanie świeżego i aromatycznego napoju bez konieczności używania filtra papierowego. Zmielone ziarna są dodawane do cylindrycznego naczynia, a następnie zalewane wrzątkiem. Kawa jest mieszana, a po pewnym czasie tłok jest powoli opuszczany, oddzielając fusy od napoju. Dzięki temu metoda ta pozwala na dłuższy kontakt wody ze zmielonymi ziarnami, co przekłada się na intensywniejszy smak i aromat, a także na większą ilość substancji prozdrowotnych w niej zawartych.
Co więcej, w przypadku french pressu zalecane jest stosowanie grubszego zmielenia ziaren. Grubsze ziarna pomagają w zatrzymywaniu się fusów na dnie naczynia, co przekłada się na klarowność napoju, ale również jest on wysycony w większym stopniu licznymi związkami wpływającymi pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.
Połącz przyjemne z pożytecznym
Obecnie wielu ludzi cierpi na choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Spożywając świeżo palony napój o prozdrowotnych właściwościach, możesz zmniejszyć ryzyko tych chorób i działać prewencyjnie. Jego pozytywne właściwości nie zależą od metody przygotowania. Jednakowo french press czy klasyczny ekspres pozwolą Ci cieszyć się kawą o właściwościach zdrowotnych.
Wiele już na ten temat było, ale tutaj napisane jest zupełnie inaczej. Polecam
Tak, tak, podrzucam ciekawy tekst, żeby nie było, że się nie rozwijam
Czytając ten artykuł, poczułem, jak otwierają się przede mną nowe perspektywy.