Karmelowa tarta snickers z orzechami i czekoladą – lepsze Snickers

tarta snickers

Jeśli można o czymś do jedzenia napisać, że jest istnym cudem świata to z pewnością o tej tarcie karmelowej z orzechami arachidowymi i kremem czekoladowym. Ta tarta snickers (wg oryginalnego przepisu Rachel Allen – mojej ulubionej kucharki) mimo, że jest skondensowana i nie zajmuje tyle powierzchni co ciasta drożdżowe (ciasto ma ok 1,5cm grubości), to ma na tyle intensywny smak, że wystarczy malutki jego kawałek, by czuć tą błogą rozkosz na podniebieniu jeszcze przez długi czas po jej zjedzeniu.

Tarta snickers – co jest w niej najlepsze

To, co jest w tarcie najlepsze, to fakt, ze jej smak pozostaje w ustach na dłużej i po jakimś czasie rozpoznaje się kolejne jego składniki. I tak początkowo wyczuwa się same ciasto, potem obłędny karmel, gdzieś tam rozgryza się orzeszka, a gdy już się wszystko pogryzie pozostaje smak gorzkiej czekolady… Znów mi ślinka cieknie, więc szybko piszę, żeby nie zgłodnieć

tarta snickers

Przepis na tartę snickers

Przepis na ciasto na tartę snickers: to uniwersalny przepis na wszystkie tarty, zapisać/zapamiętać, bo wiele razy Wam się pewnie przyda

  • 250g mąki (u mnie jest to pełny kubek)
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • (w razie potrzeby łyżka zimnej wody)

Przepis na karmel

  • 50g masła
  • 75 ml śmietany
  • 100g brązowego cukru (ja daję pół na pół z muscovado)
  • 150g pokrojonych orzeszków ziemnych (moga być słone)

Przepis na czekoladową polewę

  • 200ml śmietanki słodkiej – kremówki (dodaję czasem 18% np Piątnicę i też jest ok)
  • 200g czekolady gorzkiej, połamanej na kawałki

tarta snickers

Tarta snickers rzygotowanie:

Ciasto:

Do mąki wkroić kawałki zimnego masła, dodać cukier i jajko, szybko zagnieść ciasto rękami aż masło wtopi się w masę i uformować kulę (ew. można dodać odrobinę lodowatej wody. Ciasto włośyć do lodowki na 0,5 h (przygotowane ciatso można zostawić w lodówce do 3 dni lub do 7 dni w zamrażarce). rozgrzać piekarnik do 180st.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto pomiędzy 2 warstwami folii (dzięki temu nie przystanie nam do wałka (chyba, ze zaliczam ysię do 3% szczęściarzy, którzy posiadają wałek marmurowy

Wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem formę na tartę i palcem poobrywać ciasto wystające poza brzegi. Ponakuwać ciasto widelcem.
Aby brzegi ciasta nie spłynęły z formy należy położyć papier, na którym wysypiemy groch lub fasole, które obciążą ciasto (dzięki temu pozostaną nam ładne boki w tarcie). Piec 15 min, następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć paier z grochem i wstawić po raz kolejny na 10 min (przegi powinny się lekko zarumienić.

Karmel:

Masło, śmietanę i cukier wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na minimalnym gazie przez ok 8 minut. Odstawiamy garnek i dodajemy pokrojone orzechy, mieszamy.
Gdy masa karmelowa ostygnie, przelewamy ją na ciasto tarty.

Czekolada:

Śmietane doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy do minimum, po czym wrzucamy kawałki czekolady i szybko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzoną masę wylewamy na karmelową warstwę.

Ciasto możemy ozdobić cukrem pudrem, a nawet dodać na wierzch dla ozdoby i kontrastu pokrojone w plastry truskawki.

Smacznego

Tarta snickers jest prawdziwym rajem dla wszystkich fanów słodyczy. Jej składniki to masło orzechowe, orzeszki ziemne, karmel, czekolada, cukier puder, domowy cukier waniliowy, woda, śmietanka 30%, masło, szczypta soli, herbatniki, mascarpone, czekolada mleczna, czekolada deserowa, prażone orzeszki ziemne (solone lub zwykłe). Aby przygotować tę pyszną tartę, potrzebujesz malaksera, tortownicy, papieru do pieczenia i oczywiście składników.

tarta snickers

Tarta snickers – historia

Tarta snickers to amerykańska słodka i chrupiąca tarta, która wywodzi się z lat 70. XX wieku. Podstawę tej tarty stanowi masło orzechowe, orzeszki ziemne, karmel, czekolada, cukier puder oraz domowy cukier waniliowy.

Do jej przygotowania potrzebne są również składniki, takie jak woda, śmietanka 30%, masło, szczypta soli oraz herbatniki. Na wierzch tarty nakłada się mieszankę mascarpone, czekolady mlecznej, czekolady deserowej oraz prażonych orzechów ziemnych (solonych lub zwykłych).

Tak przygotowana tarta może być uformowana za pomocą malaksera lub wyłożona do tortownicy i wstawiona do piekarnika. Na końcu tarta snickers może być posypana cukrem pudrem lub wyłożona papierem do pieczenia. Ten amerykański deser jest popularny na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników słodyczy.

Zdjęcia zapożyczone z http://sweety-delicious.com/

Kontent pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

3 thoughts on “Karmelowa tarta snickers z orzechami i czekoladą – lepsze Snickers

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *