Kurczak po marokańsku z kuskus, migdałami i śliwkami



Składniki:
1-1,5 kg piersi z kurczaka (ew. indyka)
2 cebule, najlepiej czerwone
2 ząbki czosnku
duża garść migdałów / ew. orzechy laskowe
200 g śliwek kalifornijskich
100 g fig / ew. rodzynek
sól
pieprz
4-5 łyżeczek cynamonu
1-2 łyżeczki kminu rzymskiego
1-2 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu cayene
2 łyżeczki miodu
olej do smażenia
mały jogurt grecki / mały jogurt naturalny


Przygotowanie:
Migdały pokroić w słupki podgrzać na suchej patelni. Odłożyć je do miski. Śliwki kalifornijskie, figi czy rodzynki zalać wrzątkiem do wysokości ich powierzchni. Dodać do nich 1 łyżeczkę cynamonu. Zostawić je na 15 min aż napęczniją i odcedzić. Pokroić w grubą kostkę,
Przygotwać mięso – pokroić je w dosyć grubą kostkę i zamarynować marynatą (cynamonem, kuminem, imbirem, pieprzem cayenepołączonymi z 2 łyżeczkami miodu i olejem). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ząbki czosku obrać. Cebulę  i całe ząbki czosnku przysmażyć na patelni na oleju do zeszklenia się cebuli. Dodać zamarynowane już mięso i piec ok 30 min dolewając oleju i wody, tak, by mięso nie smażyło się na suchej patelni.
W tym czasie przygotować kuskus – do naczynia wsypać kaszę i zalać ją taką ilością wrzącej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, by zakrywała kaszę  + 1 cm. Szczelnie przykryć to szybko folią spożywczą i pozostawić do jej napęczninia.
Upieczone mięso wymieszać z pokrojonymi migdałami oraz śliwkami i figami. Podawać z kuskus i joguretm greckim lub naturanym.
Danie pachnie tak pięknie i intensywnie dzięki przyprawom, że zapach unosi się jeszcze następnego dnia 🙂

Mmmm, pycha! 🙂

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *