Pierogi z jagodami – przepis

Pierogi z jagodami

Uwielbiam pierogi z jagodami!

Tradycyjne pierogi to istne dzieło sztuki polskiej kuchni. Wraz z pomidorami, grzybami i kapustą, pierogi z jagodami po prostu czarują. Te smaczne i słodkie pierogi można łatwo przygotować w domu, a także upiec samemu w piekarniku lub posmakować w restauracji.

Pierogi z jagodami są doskonałym urozmaiceniem do tradycyjnych rodzinnych obiadów oraz wspaniałą opcją dla dań na specjalne okazje. Aby przygotować je w domu, najpierw trzeba przygotować ciasto na pierogi, które można kupić albo samemu przygotować. Do ciasta dodaje się odrobinę soli morskiej i drobno posiekanego masła. Następnie formuje się małe placki, do których po chwili wypełnia się jagodowym farszem. Można też dodać trochę cukru, aby podkręcić smak świeżych jagód. Kiedy całe nadzienie bardzo dobrze się miesza, placki przykrywa drugim warstwę ciasta i skleja razem brzegi formując tradycyjną pierogowatą rurkę.

Pierogi z jagodami


Przepis:


ciasto:
1 i 3/4 szkl mąki
szczypta drożdży sypkich lub 1/4 kostki świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody

farsz:
jagody
cukier

Przygotowanie:


Do mąki dodać drożdże (jeśli używamy suchych) i dodać do tego ciepłą wodę, pozostawić kilka minut do wyrośnięcia LUB świeże drożdze rozrobić z wodą i ten roztwór wlać do mąki, wymieszać i zostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodać szczyptę soli i 1 jajko. Ciasto wyrabiać ok 15 min, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, foremką wycinać kółka, na środek wyłożyć jagody połączone z cukrem. Zawinąć końcówki lub użyć do tego specjalnego urządzenia. Gotowe pierogi włożyć do wrzątku i gotować do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podawać z serkiem śmietankowym i owocami.

 

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *