Przepis na bezglutenowe kotlety z soczewicą, marchewką i buraczkami

Kotlety z soczewicy to prosty przepis na szybki obiad a do tego bez glutenu i z mnóstwem witamin.
Jak je przygotować? Potrzebujesz 30 min i odpowiednich składników 🙂
To co jest ogromną zaletą tego przepisu to to, że można go dowolnie modyfikować z warzywami, które lubimy. Ja do tzw. “standardu” kotletów z soczewicy dodałam buraka, marchewkę i seler. Można je zrobić z soczewicy zielonej, czerwonej, cieciorki czy białej fasoli – pełen freestyle…

Przepis na kotlety wegetariańskie bezglutenowe z soczewicy, marchewką, pietruszką i burakiem





Macie sprawdzone przepisy na wege kotlety?
Używacie ich do wege burgerów?


Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej (może być również cieciorka, soczewica czerwona czy fasola lub możemy je łączyć)
1/2 szklanki płatków górskich lub żytnich (ja dodałam żytnie) – opcjonalnie, dla bezglutenowych można ten składnik zastąpić dodatkową 1/4 mąki kukurydzianej
1 duża cebula
1 burak (opcjonalnie)
2 marchewki
garść startego selera
kiść świeżej pietruszki
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
łyżeczka curry
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis na wegetariańskie kotlety z soczewicą





Przygotowanie:
1. Płuczemy szklankę soczewicy/cieciorki/fasoli w wodzie, wylewamy wodę ze szklanki i wrzucamy soczewicę do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 20 min aż soczewica będzie miękka.
2. Zalewamy wrzątkiem 1/2 szklanki płatków na 1,5 cm ponad wysokość płatków.
3. Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, na tartce ścieramy seler, buraka i marchew. Kroimy na drobne części pietruszkę.
4. Odcedzamy soczewicę po ugotowaniu i dodajemy do otrębów. Chwile blenderujemy, by część z powstałej ilości została gładko zmielona, a część pozostała w całości.
5. Dodajemy warzywa, oliwę, jajko, mąkę, sól, pieprz i curry. Mieszamy.
6. Na patelnię z rozgrzanym olejem (olej powinien być do 1/3 wysokości patelni, by kotlety szybciej się podsmażyły), wykładamy uformowane dłonią małe kotleciki i smażymy ok 2 min po czym przewracamy je na drugą stronę.

Możemy jeść je na ciepło lub na zimno, do typowego obiadu z ziemniakami i surówką lub do z bułką stworzyć wege burger.

 

Przepis na szybkie i proste kotleciki z soczewicą bez mąki pszennej



Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *