Szybka, mocno cytrynowa babka piaskowa.

cytrynowa babka piaskowa

Cytrynowa babka piaskowa jest słodkim i aromatycznym deserem, który robi się w kilka chwil.  Są takie dni, że mam ochotę na coś kwaskowatego. Tą babkę robiłam już kilka razy. I mogę śmiało napisać jedno – nie może nie wyjść!  Można ją wykonać w blaszce okrągłej – babkowej i wtedy jest jak znalazł na święta wielkanocne 
Cały dom pachnie cytrynką

A przygotowanie cytrynowa babka piaskowa nie zajmie więcej niż 20 min!

cytrynowa babka piaskowa

Kto z Was lubi cytrynowe ciasta i inne cytrusowe słodycze?

Jeśli lubicie odrobinę słodyczy i kwaśnej pikanterii w swoich deserach, to cytrynowe ciasta i inne cytrusowe słodycze będą idealnym wyborem! Są one świetnym sposobem na urozmaicenie menu. Cytrynowy smak został stworzony specjalnie dla osób lubiących orzeźwiające doznania smakowe, a także tych, którzy sięgają po nieco mocniejsze, ale wciąż słodkie przekąski


Przepis na cytrynową babkę piaskową:


Ciasto:
75 ml oleju / lub miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 cytryny

Syrop:
7 łyżek cukru
pozostały sok z 3 cytryn

Do blachy:
masło
tarta bułka do wysypania


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180st. Blachę wysmaruj masłem lub olejem i posyp bułka tartą – nadmiar wysyp. Sparz cytryny, wysusz je, zetrzyj skórkę (ale bez białego miąższu, bo jest gorzki), odłóż na bok i wyciśnij do kubka sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem (ja dodałam olej i cukier puder :P) Dodaj jajka, mleko, mąkę z proszkiem, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową. Masę przelej do formy i piecz ok 45 min. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10min. Do małego garnka wlej sok z cytryn i dodaj 7 łyżek cukru. Doprowadź do wrzenia i gotować na średnim ogniu jeszcze przez ok 7 min. W cieście zrób ok 20 dziurek wykałaczką i lekko ostygnięty syrop wlej do dziurek i polej babkę, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

Przepis na to ciasto wzięła z tej strony

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *