Belriso – ryż zapiekany z wanilią w mleczku kokosowym

brlriso

Miała to być pracownia porannych przyjemności, ale teraz rozpieszczam się na dobranoc i przygotowuję smaczny deser. Mianowicie domowe belriso.

 

Domowe potrawy z ryżu i przerwa w oglądaniu

Uwielbiam domowe belriso potrawy z cyklu ugotowany ryż + mleko – ryż z jabłkiem i cynamonem na mleku (zdarza mi się dodać także przyprawy do piernika a nawet kardamon dla zaostrzenia smaku), desery typu belriso lub ryż na mleku. Risotto na słodko robię rzadko, ze względu na konieczność czekania 1,45, a jak dla takiego łasucha jak ja, to baaaardzo długo a belriso

Ale jako, że był mecz, a ja nie przywykłam do skupiania się tylko na 1 czynności, to pożywny deser jak na przykład, ryż na mleku kokosowym z wanilią wydał mi się idealnym pretekstem, by nie siedzieć przed telewizorem non stop.

 

Traktuję domowe belriso jako pełnoprawny posiłek, niemniej jednak jest to także wyśmienity deser, z możliwością sporych modyfikacji uwielbiany przez dzieci.

Przepis oryginalny

Oryginalny przepis na domowe belriso na podstawie pierwszego bloga kulinarnego, który zaczęłam śledzić kilka ładnych lat temu tutaj

Składniki:

  • 100g ryżu Arborio – do risotto (ja użyłam z Marks&Spencer ryżu do budyniu), moąna je dostać w większych sklepach
  • 1/2 l mleka kokosowego
  • 1/2 l mleka krowiego lub wody
  • 1 laska wanilii
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka masła (opcjonalnie) – ja nie dodałam
  • konfitura / owoce

Potrzebne jest naczynie żaroodporne (pojemność ok 1,5l.)

I po koleji

Rozgrzać piekarnik do 170st, do naczynia wlać mleko krowie i kokosowe. Laskę wanilii przeciąć, ziarenka wydrążyć i wraz z laską dodać do mleka. Posypać 4 łyżkami cukru i przykryć folią aluminiową. Piec 1h

Po godzinie wyjąć naczynie, pomieszać ryż, dodać pozostałą 1 łyżkę cukru, przykryć folią i piec kolejne 30 min.

Naczynie ponownie wyjąć, zdjąć folię i piec 15 min (można dodać kawałki masła, ja zrezygnowałam z niego). Wyjąć laskę.

Podawać z owocami, jogurtem lub dżemem (ja dodałąm konfiturę truskawkową mojej Babci – najlepszą na świecie;)) albo jeść bez dodatków.

belriso

Trochę historii

To popularny włoski deser wykonany z tradycyjnego połączenia trzech składników: sera ricotta, wina Marsala i cukru. Pochodzący z miasta Palermo na Sycylii z początku 1700 roku. Miłośnicy włoskich potraw szukają go na całym świecie.

Nazwa belriso pochodzi od dwóch włoskich słów: „bel” oznaczającego piękny, oraz „riso” oznaczającego ryż – co jest nawiązaniem do kremowej konsystencji sera ricotta. Danie powstało pierwotnie przez połączenie ugotowanego ryżu z winem Marsala i cukrem, a następnie zapieczenie. Tradycyjnie podawano go podczas festiwali i uroczystości jako deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *