Jedzeniowo – urodzinowo czyli menu na urodziny w domu.

menu na urodziny w domu

Czas szybko leci i już zdążyłam zapomnieć o spotkaniu znajomych z okazji moich 18-tych (po raz kolejny :P)  urodzin, pozostały wspomnienia i zdjęcia! A tu trzeba układać nowe menu na urodziny w domu.

Imprezowe przekąski to był dobry pomysł

Nasza impreza odbyła się po pracy w czwartek, dlatego chciałam przygotować coś, czym goście będą mogli się najeść. Na spotkaniach stojących warto jest przygotować potrawy, które będzie można wziąć w rękę lub nałożyć na talerz i się przy tym nie pobrudzić najlepszym pomysłem są imprezowe przekąski tzw. one bite snacks.

Pomysły na pyszne przekąski

Przedstawiam Wam pomysły i przepisy na pyszne przekąski, które możecie przygotować na imprezę – urodziny, Sylwestra, spotkanie ze znajomymi…

Całe menu w sumie było bardzo proste jak pisałam wyżej weź i jedz, tak więc zacznijmy od deski serów można ją przygotować tzw “Na szybko” sery kroimy i układamy poprostu na desce i już przystawki wystartowały.

Muffiny zamiast ciasta

Podobnie sprawa się ma z muffinami – ciekawie jest zrobić dwukolorowe i dwusmakowe muffiny. Przecież przyjęcie urodzinowe nie może obejść się bez ciasta a muffiny doskonale je zastąpią.

Po zrobieniu podstawowego przepisu, dzielę masę do 2 naczyń i dodaje do nich inne dodatki. Tu np do jednej dodałam czekoladę i krówki oraz kakao dla ciemnego koloru i ekstrakt waniliowy dla zapachu, do drugiej części skórkę z cytryny, ekstrakt pomarańczowy i kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy. Podstawowy przepis na muffiny znajdziecie w sieci jest ich tysiące.

Główne danie, a może po prostu kolejne przekąski.

Roladki z łososiem i serkiem chrzanowym można przygotować w łatwy sposób – zrób naleśniki na wodzie gazowanej, by były bardziej puszyste, gdy ostygnął, posmaruj je serkiem chrzanowym wymieszanym dodatkowo z chrzanem, a następnie połóż pasek łososia (możesz także dołożyć świeży koperek) i zwiń. Pokrój po skosie i udekoruj świeżym koperkiem oraz ćwiartkami cytryn. Voila

 

Zdjęcie zaczerpnięte z: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/roladki-z-wedzonym-lososiem-przepis/6pck00g

Pozostałe dania w menu na urodziny w domu to już całkowity „freestyle”

Sałatka z rukoli, cykorii z gruszką i

Sałatka z rukoli, cykorii z gruszką i żurawiną w sosie musztardowo-żurawinowym ma przyjemny ostro słodki posmak. Przepis na moim blogu.

menu na urodziny w domu

Zdjęcie zaczerpnięte z: https://kasiuchnia.pl/przepisy/sniadania/salatka-z-gruszka/

Lasagne w rurkach

Lasagne w rurkach – canelloni z sosem beszamelowym – to już dłuższa historia… ,taką lasagne standardową przygotowałam ostatnim razem:

Quiche czyli ciasto francuskie na słono

Standardowo u mnie pojawił się quiche – przygotowałam go w wersji wege i mięsnej z salami. Przepis na podstawę na quiche znajdziecie na blogu tutaj: quiche czyli tarta na słono, środek to pełen freestyle

Muffiny na ostro

O muffinkach na ostro też już było na blogu – w wersji na tym zdjęciu nie dodałam brokułów, a jedynie paprykę, cebulę, oliwki, pieczarki, cukinię, pomidora i marchewkę.

Mini capresse

Mozarella z pomidorkami to taki standard pomiędzy posiłkami.

Sałatka włoska z pieczonymi pomidorkami cherry oraz żółtymi pomidorami. Pomidorki są wg przepisu Nigelli – dusi się je przez kilka godz w piekarniku – do żaroodpornego naczynia wykłada przekrojeniem do góry, posypuje gruboziarnistą solą, cukrem, sporą ilością oregano i niewielką ilością tymianku a otem polewa kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wstawia do nagrzanego piekarnika po czym zmniejsza temperaturę do 50 st przez 30 min a następnie zamyka się drzwiczki i tak zostawia do rana. Sos z pomidorków świetnie się nadaje do polania sałatki

 

Oliwki i lasagna vege

Są i oliwki w jakże przydatnej do tego miseczce oraz lasagne vege ze szpinakiem i fetą w sosie jogurtowo beszamelowym

Jest i on tort w pełnej krasie

Oficjalne krojenie tortu (nie mojej roboty oczywiście)

Tort był pyyyycha! Taki jak lubię – czekoladowy z wiśniami – nie za słodki bo przez wiśnie miał posmak kwaskowaty. Idealne połączenie

Jeśli byście potrzebowali szczegółowego przepisu na któreś z tych przekąsek – dajcie mi znać w komentarzu – postaram się opisać w kolejnym poście

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *