Quiche – czyli tarta na słono i jej przepis

Quiche

Francuska potrawa – quiche, to od lat mój stały “punkt programu” wśród znajomych. Nauczyła mnie go przyrządzać moja francuska przyjaciółka Victoria podczas Erasmusa w Szwecji. Jako tamtejsi studenci chcieliśmy przygotować posiłek, który będzie sycący i do tego elastyczny. Quiche ma swój specyficzny smak sera, a jego ewidentnym plusem jest fakt, że można go zrobić niemal ze wszystkim, co się posiada w lodówce 😉

Przepis na quiche:
3000g mąki (u mnie je pełny kubek + 2 czubate łyżki)
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
(w razie potrzeby łyżka zimnej wody)
można dodać suszony tymianek lub oregano (opcjonalnie)

Środek:
kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu czosnkowego
pieczarki / papryka / cebula / czosnek / łosoś / salami /ugotowane brokuły / pomidory / kukurydza / kurki / cukinia – do wyboru

Sos beszamelowy na wierzch:
2 jajka
szklanka mleka
pół opakowania sera pleśniowego
250g startego sera w kostce
(można dodać inne rodzaje sera wg preferencji – oscypek, mozzarella etc.)
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Quiche w wersji z mięsem i wegetarjańskiej


Przygotowanie
Ciasto:
Do mąki wkroić kawałki zimnego masła pokrojone nożem, jajko, sól (i ewentualnie tymianek lub bazylie), szybko
zagnieść ciasto rękami aż masło wtopi się w masę i uformować kulę (ew. można
dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto włożyć do lodówki na 0,5 h (przygotowane
ciasto można zostawić w lodówce do 3 dni lub do 7 dni w zamrażarce i zrobić od razu większą ilość ciasta). Rozgrzać
piekarnik do 180st.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto pomiędzy 2
warstwami folii (dzięki temu nie przystanie nam do wałka) na wielkość blachy.
Wyłożyć ciasto
na wysmarowaną masłem formę na tartę i palcem poobrywać ciasto wystające poza
brzegi. Ponakuwać ciasto widelcem (by podczas pieczeni nie podniosło się).
Aby brzegi ciasta nie spłynęły z formy
należy położyć papier do pieczenia, na którym wysypiemy groch lub fasole, które obciążą
ciasto (dzięki temu pozostaną nam ładne boki w tarcie). Piec 15 min, następnie
wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier z grochem i wstawić po raz kolejny na 10
min (brzegi powinny się zaledwie lekko zarumienić).

Reszta:
Wyjęte ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem czosnkowym, wykładamy wybrane przez nas składniki – ja zawsze staram się dokładać cebulkę, pieczarki i pomidory, reszta to pełen freestyle związany z preferencjami smakowymi lub dostępnością produktów w lodówce 😉

Sos:
Do mleka dodać jajka, ser pleśniowy pokroić na małe kawałki, a żółty zetrzeć na tartce, dodać inne sery wg preferencji, zetrzeć pół łyżeczki gałki muszkatołowej (ja lubię trochę więcej), sól i pieprz. Taki sos wylać na tartę i zapiekać do uzyskania złotej barwy (czas zależy od piekarnika, u mnie jest to zwykle ok godz.)
Smacznego.
Jeśli zrobienie quiche za pierwszym razem zajmuje Wam sporo czasu, nie zrażajcie się. Po kilku razach będziecie go robić z “zamkniętymi oczami” ;). Ponadto w krojeniu w kostkę lub paski mogą Wam pomóc dzieci lub inni domownicy i wspólnie przygotować jedzenie.
Ja zwykle robię ciasto dzień przed spotkaniem bo nie muszę czekać 0,5h na leżakowanie ciasta w lodówce, tylko od razu mogę wziąć się za robotę. Do tego gotowy quiche można bez problemu przechowywać w lodówce przez 24h.
Podzielcie się opiniami jak Wam quiche wyszedł 🙂
Smacznego 🙂


Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *