Sałatka z cykorii, gruszki i melona w sosie żurawinowo – musztardowym

Naszła mnie dziś ochota na sałatkę, którą jadłam w miniony weekend. Nie pamiętałam dokładnie co w niej było, więc jest to pewien freestyle. Napisze krótko – sałatka jest wyśmienita, pachnie wybornie gruszką i melonem, a wygląda na żywo jeszcze lepiej… To połączenie egzotyki owoców z ostrością musztardowego sosu i słodkością żurawiny. No i to mój pierwszy debiut z cykoria. I to jak udany 😉


Składniki:
rukola
cykoria (ok 250g)
1 gruszka słodka
ćwiartka dojrzałego melona Galia (musi pachnieć :))
suszona żurawina
orzeszki nerkowca

Sos:
oliwa z oliwek
musztarda (ok 2 łyżeczki)
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki konfitury z żurawin (ewentualnie sok z malin)

Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój na nierówne kawałki, sałate umyj, cykorię umyj i połam, połącz razem. Dodaj żurawinę (jeśli jest zbyt twarda, zalej ją wrzątkiem, by spęczniała, pozostaw na 5 min), posyp orzechami. Przygotuj sos: do oliwy z oliwek dodaj musztardę (ja miałam chrzanową i taką z IKEA), dodaj wyciśnięty sok z cytryny – wymieszaj, po uzyskaniu jednolitej masy dodaj konfiturę żurawinową / sok z malin i dodaj odrobinę wody, by sos był płynny i miał konsystencję jak na ciasto naleśnikowe (ma spływać po łyżce). Polej sałatkę sosem. Rozkoszuj się widokiem, smakiem i ZAPACHEM! :]]
Mniamy

 





Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *