Tort czekoladowo – czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowo – czekoladowy to klasyczny deser, który od wielu wieków cieszy się uznaniem ludzi na całym świecie. Jest słodki, ale nie za słodki, a jego tekstura jest zarówno gładka, jak i wilgotna. I oczywiście, smakuje niesamowicie! Niezależnie od tego, czy wolisz białe czy ciemne ciasto czekoladowe, istnieje nieskończona ilość wariantów do wyboru.  Możesz zrobić ciasto od podstaw lub kupić gotowe, a także dodać swoje ulubione nadzienia, takie jak orzechy, owoce, kremowy lukier serowy lub sos karmelowy. Tort czekoladowy jest zawsze hitem na przyjęciach urodzinowych i innych uroczystościach! Spróbuj zrobić go dzisiaj i zobacz, o co tyle hałasu. Smacznego!

Tort czekoladowo – czekoladowy

zdjęcie ze strony: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-czekoladowo-orzechowy-w-stylu-drip-cake

Lubicie takie czekoladowe torciki?


Dolna część:

150 g masła
150 g ciemnej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175
g cukru

Górna część:

– 100 g masła
100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
– 115 g cukru
 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Pieczemy w piekarniku w 180st, tortownica 21-23cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem doprowadzamy masło do wrzenia, zestawiamy z palnika, wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę  i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy żółtka z kakao, dodajemy ostudzoną czekoladę.
Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy dalej aż się cukier rozpuści, delikatnie mieszamy ją z masą czekoladową, wlać do przygotowanej formy, piec ok 25-30min. Masa urośnie po czym powinna opaść (u mnie wyjątkowo nie chciała.  Pozostawić ją w formie i przygotować górną warstwę:

Mus przygotowujemy podobnie do spodu – w garnku z grubym dnem doprowadzamy masło do wrzenia, zestawiamy z palnika, wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy żółtka z kakao, dodajemy masę z ostudzoną czekoladą.
Ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy dalej aż się cukier rozpuści, masa będzie błyszcząca.
Białka delikatnie dodajemy do czekoladowej masy, nieniszcząca piany, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Masę wlewamy na spód ciasta, wyrównujemy, przykrywamy folią i wstawiamy na co najmniej 4 godz. do lodówki (ja rekomenduje całą noc). Kroimy ostrym nożem, włożonym do wrzątku (dzieki temu ciasto ładnie się kroi i nie przywiera do noża).

 

Tort czekoladowy

 

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *