Szarlotka z bezą i nutką pomarańczy to delikatne połączenie smaku i aromatu, które sprawia, że jest ona hitem rodzinnych spotkań. Unikalna formuła doskonale łączy naturalne jagody z odrobiną pomarańczy. Nasza szarlotka ma wszystko co najlepsza deserowa słodkość powinna mieć. Spróbuj tego wykwintnego deseru i delektuj się oryginalnym smakiem! To doskonały sposób na kontemplowanie chwili gdy czujesz się naprawdę zrelaksowany.
Szarlotkę wypada zrobić choćby raz na jesień, by skorzystać z sezonowych owoców jakimi są jabłka. Bo kiedy będą smakowały lepiej jak nie późną jesienią.
Nutka pomarańczy doda szarlotce pikanterii i wyjątkowego posmaku, a cały dom będzie pachniał świątecznie cytrusami (mi się to zawsze kojarzy ze świętami Bożego Narodzenia).
W tym roku był wysyp przepisów na szarlotkę / jabłecznik z bezą. Ten przepis pochodzi z Kwestii Smaku, choć jest wiele podobnych, różniących się proporcjami składników.
Przygotowanie:
Ciasto
Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy wyjęte z lodówki i pokrojone w drobną kostkę masło, zagniatamy rękoma i dodajemy żółtka. Zagniatamy w miarę możliwości szybko ciasto w kulę i wstawiamy do lodówki (jeśli bardzo przystaje do dłoni, dodajemy trochę mąki.
Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Na wysokiej patelni podgrzewamy jabłka z połówką skórki pomarańczy, sokiem z pomarańczy i miąższem (bez białych skórek) aż jabłka zmiękną.
Smarujemy tortownicę ok 23 cm masłem. Nagrzewamy piekarnik do 200st
Ciasto rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Wykładamy nim tortownicę – środek i brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na środkowej półce przez 30min. Po 25 min zaczynamy przygotowywać bezę.
Beza
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Białko wykładamy na bezę. Pieczemy 40 min aż się lekko zarumieni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach. PO 10 min wyjmujemy.
Smacznego Łakomczuchy!
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Szanowni Państwo, na dzisiaj wybrana arcyciekawa lektura