Najlepsza babka piaskowa w 20 min – must have na Wielkanoc z olejem rzepakowym

Pisaliście mi, że chcecie poznać przepis na tą pyszną i banalnie prostą babkę piaskową mocno cytrynową czyli mój must have z olejem rzepakowym na Wielkanoc…
Mój przepis jest prosty do granic możliwości, a sama babka tak pyszna, że znika w ciągu kilku godzin 🙂

 

Przepis na babkę piaskową cytrynową z olejem rzepakowym




Wycwaniłam się w przygotowaniu tej babki na tyle, że jej przygotowanie zajmuje mi 20min, a pieczenie 45min. Jak tego dokonałam? Poszłam na łatwiznę i zamiast ucierać masło z cukrem jak zwykle nakazują przepisy, używam oleju rzepakowego i cukry pudru. Olej rzepakowy używam w swojej kuchni (szczególnie do ciast tego typu), bo szybciej się miesza z innymi składnikami niż masło, do tego ma odpowiednia proporcję kwasów Omega 6 i Omega 3 dla organizmu, jest zdrowszy pod tym względem niż olej słonecznikowy i kosztuje sporo mniej – dlatego też on zawsze znajduje się u mnie w szafce i będzie mi towarzyszył przy innych potrawach na Wielkanoc 🙂

 


Ciasto:
75 ml oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
szczypta soli
3 cytryny

Syrop:
7 łyżek cukru
pozostały sok z 2 cytryn

Do blachy:
masło / olej rzepakowy
tarta bułka do wysypania

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180st. Blachę wysmaruj olejem rzepakowym i posyp bułką tartą – nadmiar wysyp.
Sparz cytryny, wysusz je, zetrzyj skórkę (ale bez białego miąższu, bo jest gorzki), odłóż na bok i wyciśnij sok.
W jednej misce mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką startą z cytryn. W drugiej misce połącz składniki mokre – olej rzepakowy, 3 jajka, mleko, ekstrakt waniliowy. Wlej składniki mokre do suchych i wymieszaj łyżką.
Masę przelej do formy i piecz ok 45 min.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10min.
Do małego garnka wlej sok z 2 cytryn i dodaj 7 łyżek cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu jeszcze przez ok 7 min. Poczekaj aż wystygnie i lekko zgęstnieje.
W cieście zrób ok 20 dziurek wykałaczką i polej ciasto syropem, pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Volai!

 

 

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archwialnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *