Najlepsze jagodzianki i drożdżówki jakie jadłam ever – PROSTY PRZEPIS!!!

jagodzianki

Przepis na jagodzianki z 1kg mąki pszennej, szybki łatwy i przyjemny

Przepis na przepis na jagodzianki z 1kg mąki i drożdżówki z owocami leśnymi lub malinami, czerwoną porzeczką i borówkami – szybki deser, bułki drożdżowe

Myślałam, że domowe jagodzianki są niesamowicie trudne do zrobienia, pracochłonne i do tego, że mi jeszcze nie wyjdą.

Ale była sobota – moja piekarnia, w której kilka razy w tygodniu kupuje jagodzianki zamknięta, bo przecież długi weekend a Warszawie mało kto został.

Pomyślałam, że skoro piekarnia zamknięta to zerknę tylko na zdjęcia jagodzianek, bo przecież mogę siebie jeszcze bardziej pokatować i popatrzeć jakie domowe jagodzianki piękne i apetyczne.

jagodzianki

Ale otworzyłam jeden, drugi, trzeci przepis i okazało się, że to nie jest chyba takie trudne (więc nie wiem czemu ich wcześniej nie robiłam jagodzianek…).

Trochę jagód jeszcze miałam w lodówce od Mamy, ale pomyślałam, że dokupię jeszcze jakieś na rynku obok, a jak nie, to mam maliny z sadu i maliny mrożone oraz borówki. Na rynku nikt już jagód nie miał (bo długi weekend), ale mieli czerwone porzeczki. Takim oto sposobem popełniłam swoje pierwsze w życiu jagodzianki i drożdżówki z owocami leśnymi. I wiecie co – głupio tak pisać, ale to najsmaczniejsze drożdżówki jakie jadłam, a do tego zrobiłam podwójna porcję i znajomi zjedli po 4 bułeczki drożdżowe z jagodami wiec chyba im też smakowały…

jagodzianki

Jagodzianki przepis

Przepis na szybkie jagodzianki i drożdżówki z owocami leśnymi – malinami, czerwoną porzeczką i borówkami – szybki deser, bułeczki drożdżowe

Składniki na 1 porcję – ok 10 bułek:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukry
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 50g drożdży świeżych
  • 1/2 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka (z tego 1 białko zostawiamy do posmarowania bułek)
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła

Nadzienie:

  • w zależności co chcemy zrobić – ok 2 szklanek owoców
  • U mnie:
  • 2/3 szklanki mrożonych jagód
  • 1 szklanka malin
  • garść borówek
  • 1/3 szkl czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki

Kruszonka:

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka cukry

2 łyżki mąki

Przepis jagodzianki, bułeczki drożdżowe z jagodami

Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe, rozwałkowujemy je, tniemy na prostokąty i nakładamy po jednej stronie farsz, przykrywając go druga stroną ciasta.

jagodzianki

Przepis:

Robimy zaczyn z drożdży:

1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże rozpuszczamy w 4-5 łyżkach letniego (nie może być gorące) mleka – ma mieć konsystencję śmietany. Zaczyn należy przykryć ściereczką i czekać aż podrośnie – ok 15 min.

Czekając na zaczyn wsypujemy pozostałą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko i 1 żółtko (1 białko zostawiamy do posmarowania bułek), dodajemy zaczyn, pozostałe mleko. Należy wyrobić ciasto dłońmi przez ok 2-3 min, aż zacznie tworzyć zwartą masę i łatwiej odstawać od rąk.

Przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok godzinę.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie:

2 szklanki mrożonych jagód łączymy z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Maliny, borówki i czerwoną porzeczkę mieszamy z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki (ilość zależy od ilości nadzienia, u mnie jagód było mało, a malin i czerwonej porzeczki więcej).

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy dosyć cienko na prostokąt i wycinamy prostokąty w zależności od tego jak duże domowe jagodzianki chcemy zrobić – ja wolę większą ilość małych bułek. Nakładamy farsz z jednej strony – np z prawej, przykrywamy drugą stroną i łączymy brzegi formując kształt jagodzianki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Takie domowe jagodzianki przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min, w tym samym czasie włączamy piekarnik na 160 stopni i przygotowujemy kruszonkę.

Prosty przepis na jagodzianki z 1 kg mąki i drożdżówki z owocami leśnymi – malinami, czerwoną porzeczką i borówkami gotowy.

Gdy jagodzianki już podrosną po ok 15-20 min. smarujemy je pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika 160st na ok 20 min do zrumienienia.

Radze am zrobić od razu podwójną porcję – są pyszne

Jagodzianki historia bułek z owocami leśnymi

Jagodzianki to tradycyjne polskie ciasto, które cieszy się uznaniem od wieków. Składają się ze słodkich drożdżowych bułeczek wypełnionych jagodami lub innymi owocami leśnymi i polanych jasną polewą. Uważa się, że Jagodzianki powstały pod koniec XVIII wieku, kiedy to stały się popularne wśród rolników mieszkających na wsi którzy wypiekali je wykorzystując obfitość jagód i dzikich owoców leśnych występujących w tym regionie.

Dziś Jagodzianki kojarzą się głównie z jagodami, które często są głównym składnikiem tych pysznie słodkich smakołyków. Ciasto przygotowuje się z połączenia drożdży i mąki, a następnie wypełnia się je świeżymi lub mrożonymi jagodami jak borówki, maliny, jeżyny czy żurawina. Po napełnieniu owocami, bułeczki pokrywa się prostą polewą z mleka i cukru, aby uzyskać smakowity efekt końcowy.

Te tradycyjne ciastka stały się w ostatnich latach coraz bardziej popularne ze względu na ich wyjątkowy smak i konsystencję, nie są tak gęste i ciężkie jak inne drożdżówki, a słodycz świeżych jagód doskonale komponuje się z lekką polewą. Jagodzianki to świetny sposób na cieszenie się wyjątkowym przysmakiem bez poczucia winy, że zajadamy się czymś słodkim.

Cieszą się powodzeniem zarówno wśród młodych, jak i starszych, jest w nich coś pocieszającego i nostalgicznego.

Sprawiają, że są one uwielbianym przysmakiem w Polsce.

Podczas gdy oryginalny przepis na Jagodzianki przetrwał próbę czasu, nowoczesne wersje oferują również bardziej kreatywne nadzienia, takie jak czekolada czy nutella. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tradycyjną czy nowoczesną wersję, jedno jest pewne – te słodkie przysmaki stanowią niezapomnianą przekąskę!

Jagodzianki są idealnym dodatkiem do każdego śniadania lub brunchu, a także mogą być spożywane jako przekąska w ciągu dnia. Można je podawać z ulubioną kawą, aby uzyskać jeszcze bardziej wyjątkowy smak!

jagodzianki z pewnością wywołają słodki uśmiech na twarzy każdego. Dlaczego więc nie podarować tego tradycyjnego polskiego ciasta

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścicielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *