Puszysty sernik to dobry pomysł na deser
Sernik to ostatnio moje ulubione ciasto (nie licząc oczywiście bezy). Pewnie za jakiś czas zbyt częste jego jedzenie sprawi, że zasmakuje w czymś innym, teraz natomiast próbuję serników pod różną postacią.
Tym razem w związku z tym, że mamy upał zapragnęłam upiec jego letnią wersję. Cytrusową. Lżejszą. Obłędnie delikatną i rozpływającą się w ustach.
Przepis na pyszny sernik cytrynowy z mascarpone pod leśną pierzynką
Wbrew pozorom zrobić go nietrudno.
Delikatność zapewnia mascarpone i kąpiel wodna, w której sernik się piecze. Udanej niedzieli!
Ja robiłam dwie porcje, bo jedna zniknie zapewne zanim zacznę do niej robić zdjęcia. Pisząc Wam tu składniki siedzę i czekam aż ciasto wystudzi się i będę mogła je przełożyć do lodówki na 4 godziny.
Już kiedyś popełniłam błąd piekąc sernik w kąpieli wodnej i po wyjęciu go z piekarnika i ostudzeniu otworzyłam obręcz. To nie był dobry pomysł i to jedyny moment kiedy możemy coś zepsuć. Poza tym musi się udać!
Sernik cytrynowy z mascarpone i owocami leśnymi
Spód z ciastek:
- 220g ciastek owsianych lub digestive
- 100g rozpuszczonego masła
Przepis na masę serową:
- 750g sera na sernik – zmielonego i dosyć tłustego (z kubełka lub z folii – ja najbardziej lubię z mojej rodzinnej mleczarni siedleckiej)
- 250g serka mascarpone
- 200g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- skórka z 2 sparzonych wcześniej cytryn
- sok z 2 cytryn
Puszysty sernik Przygotowanie:
Przygotowujemy spód:
Kruszymy tłuczkiem lub w robocie kuchennym ciastka owsiane/digestive i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wykładamy ciastka na spód okrągłej blachy i ugniatamy, by tworzyły zwartą całość (ja używam takiej o średnicy 23-24cm) i wyłożonej papierem do pieczenia wewnątrz, a na zewnątrz srebrną folią. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masa serowa, przygotowanie:
Ser biały mieszamy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, jajkami (dodajemy po 1) i cały czas mieszając dokładamy skórkę startą z cytryn i sok z cytryn. Gdy masa jest jednolita wkładamy po 1 łyżce serek mascarpone. Całą masę serową wykładamy powoli łyżką na wcześniej przygotowany spód.
Wstawiamy tortownicę do większej blachy do ciasta (ma być na tyle większa, by nasza okrągła tortownica stała w niej stabilnie) i nalewamy w większą blachę wrzątku do połowy wysokości tortownicy (najlepiej nalać wrzątek gdy mamy już wstawioną blachę i w niej tortownicę z sernikiem już w piekarniku, by jej nie nosić).
Pieczemy ok 80 minut, gdy góra jest lekko ścięta. Całość pozostawiamy po wyłączeniu piekarnika na godzinę w środku. Po godzinie wyjmujemy i studzimy. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki co najmniej na 4 godziny.
Można ozdobić sernik lemon curd, dżemem porzeczkowym lub owocami. U mnie tym razem sernik przykryły sezonowe owoce z działki i lasu – maliny, borówki i czarna porzeczka. Same porcje kładłam na dżemie z czarnych porzeczek, który robiłam wczoraj.
Sernik znika szybko, więc jeśli chcecie zrobić mu zdjęcia, to przygotujcie od razu 2 porcje lub wyjmujcie go wtedy, gdy rodzina nie widzi
Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścicielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.
Macie chwilę? Polecam lekturę, która powinna Was zainteresować
Twój blog to dla mnie prawdziwa perełka.