Delikatny sernik z cytrynową nutą i leśną pierzynką

puszysty sernik

Puszysty sernik to dobry pomysł na deser

Sernik to ostatnio moje ulubione ciasto (nie licząc oczywiście bezy). Pewnie za jakiś czas zbyt częste jego jedzenie sprawi, że zasmakuje w czymś innym, teraz natomiast próbuję serników pod różną postacią.

Tym razem w związku z tym, że mamy upał zapragnęłam upiec jego letnią wersję. Cytrusową. Lżejszą. Obłędnie delikatną i rozpływającą się w ustach.

Przepis na pyszny sernik cytrynowy z mascarpone pod leśną pierzynką

Wbrew pozorom zrobić go nietrudno.

Delikatność zapewnia mascarpone i kąpiel wodna, w której sernik się piecze. Udanej niedzieli!

Ja robiłam dwie porcje, bo jedna zniknie zapewne zanim zacznę do niej robić zdjęcia. Pisząc Wam tu składniki siedzę i czekam aż ciasto wystudzi się i będę mogła je przełożyć do lodówki na 4 godziny.

puszysty sernik

Już kiedyś popełniłam błąd piekąc sernik w kąpieli wodnej i po wyjęciu go z piekarnika i ostudzeniu otworzyłam obręcz. To nie był dobry pomysł i to jedyny moment kiedy możemy coś zepsuć. Poza tym musi się udać!

Sernik cytrynowy z mascarpone i owocami leśnymi

Spód z ciastek:

  • 220g ciastek owsianych lub digestive
  • 100g rozpuszczonego masła

Przepis na masę serową:

  • 750g sera na sernik – zmielonego i dosyć tłustego (z kubełka lub z folii – ja najbardziej lubię z mojej rodzinnej mleczarni siedleckiej)
  • 250g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • skórka z 2 sparzonych wcześniej cytryn
  • sok z 2 cytryn

Puszysty sernik Przygotowanie:

Przygotowujemy spód:

Kruszymy tłuczkiem lub w robocie kuchennym ciastka owsiane/digestive i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wykładamy ciastka na spód okrągłej blachy i ugniatamy, by tworzyły zwartą całość (ja używam takiej o średnicy 23-24cm) i wyłożonej papierem do pieczenia wewnątrz, a na zewnątrz srebrną folią. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Masa serowa, przygotowanie:

Ser biały mieszamy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, jajkami (dodajemy po 1) i cały czas mieszając dokładamy skórkę startą z cytryn i sok z cytryn. Gdy masa jest jednolita wkładamy po 1 łyżce serek mascarpone. Całą masę serową wykładamy powoli łyżką na wcześniej przygotowany spód.

Wstawiamy tortownicę do większej blachy do ciasta (ma być na tyle większa, by nasza okrągła tortownica stała w niej stabilnie) i nalewamy w większą blachę wrzątku do połowy wysokości tortownicy (najlepiej nalać wrzątek gdy mamy już wstawioną blachę i w niej tortownicę z sernikiem już w piekarniku, by jej nie nosić).

Pieczemy ok 80 minut, gdy góra jest lekko ścięta. Całość pozostawiamy po wyłączeniu piekarnika na godzinę w środku. Po godzinie wyjmujemy i studzimy. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki co najmniej na 4 godziny.

Można ozdobić sernik lemon curd, dżemem porzeczkowym lub owocami. U mnie tym razem  sernik przykryły sezonowe owoce z działki i lasu – maliny, borówki i czarna porzeczka. Same porcje kładłam na dżemie z czarnych porzeczek, który robiłam wczoraj.

sernik

Sernik znika szybko, więc jeśli chcecie zrobić mu zdjęcia, to przygotujcie od razu 2 porcje lub wyjmujcie go wtedy, gdy rodzina nie widzi

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścicielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *